Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Διαδήλωση... Διάλογος...;;;;;;

2,5 διαδηλώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα! Όχι στο Μπαγκλαντές, ούτε στην Ουγκάντα, αλλά στη γενέτειρα της δημοκρατίας και του διαλόγου. Στο κέντρο της Αθήνας! Θλιβερός ο παραλληλισμός. Οξύμωρο το γεγονός. Στα σημεία που κάποτε οι πρόγονοι μας συζητούσαν και έλυναν διαφωνίες και διαφορές, εμείς οι σύγχρονοι διαδηλώνουμε χωρίς να έχουμε αποτέλεσμα στις συζητήσεις μας ή, ακόμα χειρότερα, χωρίς να έχουμε συζητήσει καν! "Τις πταίει"; σίγουρα όχι μόνο ένας.
Δεν φταίει μόνο το σκεπτικό του νεοέλληνα, ο οποίος καταφεύγει στην σύγκρουση χωρίς την παραμικρή σκέψη. Δε φταίει μόνο ο πολιτικός ο οποίος κυριεύεται από αλαζονεία και διαφεντεύεται από συμφέροντα. Φταίνε και οι δύο! Ποιος ζημιώνεται; Πάντως όχι ο πολιτικός. Γιατί; Διότι σε κάθε διαδήλωση, αναπόφευκτα πλήττονται και άλλοι πολίτες, πλην της ομάδας που διαδηλώνει. Συνέπεια αυτού είναι η εναντίωση της μιας κοινωνικής ομάδας απέναντι στην άλλη. Με απλά λόγια: ο άνθρωπος που θέλει να πάει στη δουλειά του, εκείνη τη στιγμή δε θα βρίσει τον πολιτικό αλλά αυτόν που τον εμποδίζει να πάει στη δουλειά του. Η κατάσταση αυτή βολεύει μόνο έναν. Τον πολιτικό.


Υ.Γ.1:
Οι διαδηλώσεις αποτέλεσαν σε πολλές περιπτώσεις στροφή της ιστορίας. Η σημασία τους τεράστια. Δεν νομίζω όμως πως θα έπρεπε να παραβλέπεται ο γόνιμος διάλογος και να
καταφεύγουμε κατευθείαν στη σύγκρουση.

Υ.Γ.2:
Και σίγουρα υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι οι εκπρόσωποι της κάθε κοινωνικής ομάδας είναι διεφθαρμένοι. Σε αυτόν τον αντίλογο υπάρχει μόνο μια απάντηση. Ας αλλάξουμε επιτέλους ηγεσίες σε κάθε ιεραρχία της κοινωνίας μας!!

2 σχόλια:

  1. Οκ, μέχρι ένα σημείο συμφωνώ μαζί σου, ότι ο διάλογος είναι καλύτερος από την διαδήλωση (τουλάχιστον πιο βολικός), όμως πιστεύεις ότι υπάρχουν περιθώρια για γόνιμο διάλογο; Μέχρι τώρα κανείς από τους ''άρχοντες του τόπου'' δεν έχει δείξει την ελάχιστη καλή θέληση για διάλογο (πχ δημοψήφισμα για το ΔΝΤ''). Όσο για την Ουγκάντα, ο αριθμός των διαδηλώσεων δεν αποτελεί σημάδι απολιτικής σκέψης, μάλλον το αντίθετο, δείχνει το ξύπνημα του λαού (τα παραδείγματα άπειρα, τα ξέρεις καλύτερα από μένα).
    Υ.Γ. Άντε καλή αρχή με το μπλογκ σας! Ωραία τα κειμενάκια και τα θέματα επίκαιρα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thank you re Axillea! Έχεις απόλυτο δίκιο στο ότι οι "άρχοντες" του τόπου δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση για διάλογο. Η απάντηση μου βρίσκεται στο δεύτερο "υστερόγραφο" μου. Και η λύση είναι απολύτως ρεαλιστική. Ας αλλάξουμε τις ηγεσίες. Από τα συνδικάτα μέχρι τις κυβερνήσεις. Ακούγεται κοινότοπο. Έχει ειπωθεί από πολλούς. Γιατί όμως δεν συμβαίνει επιτέλους; Όσο για την Ουγκάντα, έχει να αλλάξει κυβερνήτη από 1986. Άρα δε θεωρώ πως ο λαός της είναι ξύπνιος. (το διατυπώνω, χωρίς να θέλω να αναλύσω το πολιτειακό της καθεστώς)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή